Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
imię nazwisko Tomasz Kranz Jaśmina B Darek1234 (2869 niezalogowanych)
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
oj
córce księdza Tischnera najwyraźniej się kitwaszą produkty przemysłowe ze spożywczymi
w przemysłowych ma znaczenie różnorodność i jakość
w spożywczych trudno się cieszyć, że jest 40 gatunków mleka, czy wódki
i w takiej Polszy produkuje się ze 100 gatunków wódki, a nie ma się do pochwalenia ani jednej
u innych czołowych producentów mają po jednym, albo najwyżej kilka gatunków, ale z nazwą
i tak
który to niby wydój polskiego mleka przewyższa jakością TINE
którą to nazwę polskiego sera możesz polecić
który kefir wsiowy z Polszy jest smaczniejszy od kultur milk
która wsiowa szynka o zawartości mięsa 72% jest smaczniejsza od szynki szwarcwaldzkiej
który to gatunek parszywej kiełbasy
dziadowskiego pasztetu
itd
www.fakt.pl/Sprzedawcy-wciskaja-Polakom-...tykuly,159158,1.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
LenaGutkowska napisał:
Tak, tak wszystko jest, tylko mi nie smakuje.
Nawet moja znajoma Norwezka przyjechala z Polski oszolomiona iloscia towaru. Widze, ze NOWONORWEZKA zas ma wszystko... i dobrze. Co zas do uwag na temat mojego miejsca pobytu, moich pogladow, mojego smaku i ocen, to sa moje, przez co za rady w tej sprawie uprzejme dzieki!

Czy to do mnie, Leno,skierowalas to wielkimi literami ? Jak Ci z tym lzej, to wypisuj wiecej podobnych glupot. To, ze Tobie akurat cos nie smakuje, to Twoj prywatny gust, ktory nijak sie ma do tego, ze wymienione przez Ciebie produkty spozywcze sa dostepne w Norwegii bez problemu i wybor jest zadowalajacy. Oprocz odciskanego twarogu, bez ktorego Polacy w Norwegii zawsze beda nieszczesliwi, bo Norwegowie nie sa nim zupelnie zainteresowani.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów

(Crow)
Wiking
Lindemans napisał:
LenaGutkowska napisał:
Tak, tak wszystko jest, tylko mi nie smakuje.
Nawet moja znajoma Norwezka przyjechala z Polski oszolomiona iloscia towaru. Widze, ze NOWONORWEZKA zas ma wszystko... i dobrze. Co zas do uwag na temat mojego miejsca pobytu, moich pogladow, mojego smaku i ocen, to sa moje, przez co za rady w tej sprawie uprzejme dzieki!

Czy to do mnie, Leno,skierowalas to wielkimi literami ? Jak Ci z tym lzej, to wypisuj wiecej podobnych glupot. To, ze Tobie akurat cos nie smakuje, to Twoj prywatny gust, ktory nijak sie ma do tego, ze wymienione przez Ciebie produkty spozywcze sa dostepne w Norwegii bez problemu i wybor jest zadowalajacy. Oprocz odciskanego twarogu, bez ktorego Polacy w Norwegii zawsze beda nieszczesliwi, bo Norwegowie nie sa nim zupelnie zainteresowani.

Tylko dla scislosci. W Rendalen jest dosc mocna tradycja zwiazana z jedzeniem tzw. surost, co nie jest niczym innym jak wlascie ser o ktory tutaj chodzi. Nawiasem mowiac, smakuje to wspaniale ze spekeskinke i ze spekemat ogolnie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Niestety, STAREJ POLKI, nigdy i niczym nie zadowolisz. Bedzie narzekac, biadolic, szukac dziury w calym. Postawisz jej pod nos ze 100 gatunkow serow, tyle samo jogurtow, twarozkow, smietany i mleka, a ona i tak bedzie zawsze niezadowolona. Bo jak to mozliwe, ze mleka 3,2% nie ma
To nie wazne, ze od 0,5 do 4% jest duzy wybor, ale tego 3,2 % akurat nie ma....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
To chyba oczywista oczywistosc ze w Norwegii brakuje wielu produktow ktore sa w Polsce. Socjalizm nawet sprawil iz nie mozna legalnie coniektorych kupic.

Zaczac mozna od piwa: Jedyne Polskie piwo jakie vinmonopolet sprowadza na zamowienie to Kozlak.... Nieda sie legalnie w Norwegii zamowic zwyczajnego Lecha czy tez innych Polskich marek jak: Okocim, Zywiec, Warka etc. To jest wrecz bezposrednie wsparcie smugglerow poniewaz jesli ktos chce sie napic Polskiego piwa to jest zmuszony do zlamania prawa i zakupu nielegalnie sprowadzonego piwa lub tez do zrezygnowania. Do osoby odpowiedzialnej za wybor towarow do importu w vinmonopolet skutecznie opisalem problem wiec MOZE cos z tym zrobia.

Jesli nie zrobia to leserbrev w gazecie sie ukaze a byc moze nawet jakis dziennikarz sie zainteresuje tematem braku mozliwosci legalnego zakupu Polskiego piwa (Czeskie, Niemieckie etc. sa dostepne) podczas gdy w Norwegii jest ponad 100 000 Polakow.

Tak czy inaczej obecnie jedyna legalna metoda to zakup bagaznika Lechow w Polsce i zgloszenie do oclenia na granicy. Dodac trzeba iz tak zaimportowanego piwa nie mozna nikomu legalnie odsprzedac poniewaz jedynie vinmonopolet ma do tego prawo. Czyli socjalizm w pelni swojego blasku niedosc ze jest monopol to do tego niesprowadza produktow jakie chce nabyc konsument i niepozwala aby legalnie takowe produkty wprowadzic na rynek pomimo faktu iz sa to zupelnie legalne produkty.

Teraz kolejny punkt: Kielbasa. Fakt pojawily sie w norweskich sklepach kielbaski z serii "Jacobs utvalgte" gdzie sprzedawane sa bodajze 4ry male kielbaski nazwane "Kielbasa". Problem polega na tym iz mimo ceny bodajze 200 NOK za kg to w smaku niedorownuja nawet zwyczajnej kielbasie Slaskiej w Polsce nie mowiac o drozszych i lepszych kielbasach.... Wiec cos jednak jest lecz nadal wybor bardzo maly i nieporownywalny do tego co jest w Polsce.

Reszta towarow ogolnie jest dostepna.... Lecz brak mozliwosci legalnego zakupu Polskiego piwa oraz pozadnej kielbasy... to jest najwiekszy problem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Jak widac obecnie nie ma Zywca niemowiac nawet o Lechu czy innych: www.vinmonopolet.no/vareutvalg/sok?query...lues=%C3%98l%3BPolen

Pozatym jesli komus lepiej smakuje Seidel niz Lech no coz kazdy ma swoj gust.... ze smakiem trudno dyskutowac. LECZ latwo przeprowadzic prosty test np. piwo Heineken. Wziac butelke oryginalnego Heinekena kupiona chociazby w Polsce lub Niemczech z normalna zawartoscia alkoholu oraz butelke z Remy 4,7 %. Po czym napic sie jednego i drugiego.... I odrazu mozna poczuc roznice. Wersja na Norwegie smakuje jakby ktos to piwo woda rozcienczal aby osiagnelo odpowiednia zawartosc alkoholu....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Krzysio ma takie samo pojęcie o polityce jak i o piwie
klaun w muszce jak i szczyny z napisem "piwo" o mocy ponad 5 volt tej samej jakości
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
@bodys: A czy ja ci mowilem o piwie z beczki czy tez tym butelkowanym. Jesli chodzi o butelkowane to wez sobie butelke Lecha i butelke Tyskiego. Napij sie jednego i drugiego i potem powiedz ze niewidac roznicy.... Tyskie ma zdecydowanie duzo "ciezszy" smak podczas gdy Lech "wchodzi" niezwykle gladko.... przynajmniej takie moje subiektywne odczucie.

Co do Norweskich tanich piw to gdy norski przyniosly to probowalem grans premium i czegos tak sztucznie gorzkiego to dawno niepilem, podejrzewam ze seidel jest bardzo podobny chociaz moge sie mylic.

PS. Powodzenia w zakupie oryginalnego Heinekena w Vinmonopolet: www.vinmonopolet.no/vareutvalg/sok?query...=%C3%98l%3BNederland

Tak czy inaczej pomijajac kwestie smaku (bo kazdy ma swoj wlasny) to jest skandal aby nie mozna legalnie kupic Polskiego piwa w kraju gdzie mieszka ponad 100 000 Polakow.... Jesli panstwo ma monopol to przynajmniej powinno zapewnic mozliwosc zakupu towaru jaki klient chce kupic. A jesli niesa w stanie tego zrobic to niech pozwola na legalny import (z oplaceniem avgiftu) i sprzedaz Polskich piw.... wtedy sie okaze w kapitalistyczny sposob czy to jest oplacalne czy nie. A tak to jest socjalizm czyli: Legalnie niekupisz legalnego produktu wiec niech smugglerzy zarabiaja...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Co do porownania w szklankach nawet 6ciu to jesli bedzie takie zestawienie:

1. Lech
2. Tyskie
3. Kozlak
4. Warka Strong
5. Zywiec
6. Kaper/Wojak etc.

To jestem przekonany ze probujac kazdego bede wiedzial ktore to jest Lech... A jesli nie to serio bede zdumiony. Pozatym niebieski Frydelund probowalem i napewno mi Lecha nieprzypomina.

Tak czy inaczej punkt programu jest taki iz Vinmonopolet jako monopolista powinien umozliwic zakup Polskiego piwa tak jak umozliwiaja zakup popularnych Czeskich lub niemieckich marek piwa. Zobacze co odpowiedza na zapytanie....

PS. 12 lat temu niepijalem piwa wiec nie wiem jak smakowal wczesniejszy Lech.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
474 Posty
Marek Keram
(Optymus_anihilacja)
Wyjadacz
Imperator1988 napisał:
Co do porownania w szklankach nawet 6ciu to jesli bedzie takie zestawienie:

1. Lech
2. Tyskie
3. Kozlak
4. Warka Strong
5. Zywiec
6. Kaper/Wojak etc.

To jestem przekonany ze probujac kazdego bede wiedzial ktore to jest Lech... A jesli nie to serio bede zdumiony. Pozatym niebieski Frydelund probowalem i napewno mi Lecha nieprzypomina.

Tak czy inaczej punkt programu jest taki iz Vinmonopolet jako monopolista powinien umozliwic zakup Polskiego piwa tak jak umozliwiaja zakup popularnych Czeskich lub niemieckich marek piwa. Zobacze co odpowiedza na zapytanie....

PS. 12 lat temu niepijalem piwa wiec nie wiem jak smakowal wczesniejszy Lech.

Jestem przekonany, ze KNP zwyciezy...a jesli nie to bede zdumiony.
Tyle
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok